Domů » 3. Světýlka a free pečení

3. Světýlka a free pečení

Freestylové pečení / recept

Dostali jsme bednu jablek. Už vidím ten štrůdl! Nejstarší dcera měla školu, prostřední až později, takže jsem vymyslela, že by mohla trošku trénovat čtení (knihomol je jen jedna dcera, druhá to kouzlo zatím neašla), vytiskla jsem recept na štrůdl. Leč dcera si vzpomněla na skořicové šneky, droždí máme, proč ne? Vytiskla jsem druhý recept, nechala jsem se vést, dítě četlo, hledalo ingredience, vážilo, sypalo… Nejmladší se přidalo s vařečkou a míchalo vše dohromady.

Kanelbullar: Skořicoví šneci, tradiční švédský recept

Těsto:

  • 150 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 500 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic – řekli jsme si, že balíček 42g do těch 50 po přidání cukru brzy doroste
  • 800-840 g hladké mouky

Náplň – spíše od oka:

  • 150 g másla
  • 90 g cukru
  • 3 lžíce mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého kardamomu

Na potření: rozšlehané vajíčko

Asi v půlce receptu jsem zjistila, že to je vskutku megalomanský recept z 800g mouky, museli jsme dosypat špaldovou i polohrubou, zbyla nám doma jen krupice. Těsta bylo tolik, že po chvilce kynutí vylézalo z mísy, jako hrnečku vař.

Skvělá příležitost pro freestylové pečení. Půlku těsta jsme zpracovali na šneky dle receptu – vyšlo to přesně na jeden plech. Půlku jsem nechala na hraní dětem, což je vždycky zábavné a něco hezkého vznikne.

Zapojily se všechny tři a vyrobily plněné taštičky meruňkovou marmeládou, vykrajovaná zvířátka, koláčky. Věděli jste, že kynuté se dá vykrajovat? Tvary trošku nakynou, takže nevadí, že na začátku nejsou dokonalé. Nejoblíbenější vykrajovátka jsou ze sad modelíny, protože dobře sednou do ruky a máme díky nim houbu, kravičku, medvěda, pejska, žirafu, prasátko…

 

Na šneky mám fígl: Ve všech receptech se náplň dělá tak, že se rozehřeje máslo a v něm rozmíchá cukr, skořice a kardamom. Nám to nevyhovuje, protože ze zamotaného těsta náplň vytéká a u krájení se všechno zapatlá. My to děláme tak, že rozválíme těsto, namažeme ho máslem, jako se maže chleba, pocukrujeme, okořeníme, zavineme, nakrájíme jednotlivé šneky. Minimalizuje se nepořádek. Na plechu je nechám vykynout. Rozpálím troubu a používám zapaření jako při pečení chleba: trouba na 200, na dno starý pekáček. Vložím plech se šneky a do pekáčku opatrně naliju hrnek vroucí vody. Zasyčí to, trouba se zapaří, kynuté je pak jako obláček. Upečeno je asi za 15min. Hotové potřeme rozšlehaným vejcem. A hlavně vyfotit dřív, než z plechu zmizí, protože takovou delikátní lahůdku vám bude kde kdo závidět. Povedlo se mi uchránit několik šneků pro kamarády. Pár – tedy dva.

šneky

 

 

Slíbila jsem lucerničky

Mám vyzkoušená parádní světýlka ze starých zavařovaček. Když máš led světýlko, můžeš použít i rozpůlenou pet-lahev od mléka – je průhledná a dost široká – nebo jiný vhodný objekt, co zaslouží nový život.

progress

Dále potřebujeme: podložku proti zapatlání (stačí i list pečícího papíru), nůžky, bílé lepidlo a štětec, tyčinkové lepidlo (dá se i bez něj), kuchyňský ubrousek, který rozdělíme na nejtenčí vrstvy, barevné papíry, podzimní listí a nebo taky otrhat pár květin na balkóně, barevná stuha nebo kousek vlny, hodí se i třpytky.

Pokud nemáš barevné papíry, hledej doma barevné ubrousky, papírové obaly třeba od čokolády, letáky. V koši na papír obvykle něco najdeš.

Provedení záleží na věku dětí, s pomocí to jde i s těmi nejmenšími jako nácvik jemné motoriky, zejména stříhání. Děti milují nůžky asi tak od dvou a půl roku, je to individuální. Při stříhání používej kulaté, ale ostré nůžky, které dobře sednou dítěti do dlaně. Malé ruce – malé nůžky.

Verze pro nejmenší:

Připrav barevné papíry na proužky široké asi 1,5cm. Malé dítě může trénovat stříhání tak, že z proužku stříhá malé kousky. Kousky barevných papírů nalepíte společnými silami na sklenici, hodí se na to tyčinkové lepidlo, drží a nestéká. A teď přijde kousek ubrouskové techniky: maličko naředit bílé lepidlo vodou, natřít sklenici a přiložit na ni pruh nejtenčího ubrousku, aby sklenici celou obalil. Až to všechno uschne, schovej závit sklenice proužkem papíru, nebo stuhou. Naše malinká přidala ještě očička a třpytky.

Verze pro pokročilé:

Nasbírej barevné listy stromů a trochu je vyžehli přes pečící papír, aby se s nimi lépe pracovalo. My jsme použili okvětní plátky muškátů a lístky máty z balkonu, ty jsme nežehlili, jsou jemné a na sklenici drží. Přilep je na sklenici. Celou sklenici i listy natři bílým lepidlem a použij bílý ubrousek na překrytí celé sklenice. Listy budou po rozsvícení prosvítat. Dozdob okraj sklenice ladící stuhou, proužkem barevného papíru, nebo třeba tenkými březovými větévkami. Sviť, kdykoli je pro tebe příliš tma.